Fotoreportaža: Vršič - Prisank / Prisojnik - Grebenska pot (2547 m)

Podatki:

Izhodišče: Vršič (1611 m)
Cilj: Prisank / Prisojnik (2547 m)
Ime poti: Grebenska pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 936 m
Višinska razlika po poti: 1000 m

Opis poti (vir hribi.net):

Na primorski strani parkirišča, bomo opazili nekoliko ožjo, sprva še asfaltirano cesto, po kateri se v nekaj 10 korakih sprehodimo do Tičarjevega doma na Vršiču. Od Tičarjevega doma nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri se pričnemo zmerno vzpenjati čez razgledna pobočja. Ob pogledu na okoliške vršace, pa hitro prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo desno v smeri Prisanka in Razorja (naravnost po cesti Poštarski dom in vrh Vršiča) in pot nadaljujemo po dobro uhojeni planinski poti, ki se nekaj časa nadaljuje po zložnem in razglednem grebenu. Po nekaj minutah se pot prične strmeje vzpenjati skozi redkejši pas ruševja, nato pa se položi in nas pripelje tik pod vrh travnate Sovne glave.
S Sovne glave sledi kratek spust in že smo na naslednjem razpotju, kjer nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno (levo vodi pot na Prisank skozi Prednje okno). V nadaljevanju preko melišča prečimo pobočja na zahodni strani Prisanka oz. Prisojnika. Pot naprej se nekoliko bolj vzpne in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi Grebenska pot na Prisank, v smeri naravnost pa se nadaljuje pot, ki vodi na Razor, Pogačnikov dom ter Prisank (Prisank - Južna oz. Slovenska pot in Jubilejna pot).
Z razpotja se usmerimo na Grebensko pot, ki se nadaljuje po južnem pobočju tik pod grebenom Prisanka. Pot naprej nas vodi po zelo strmem pobočju in je predvsem v mokrem zelo nevarna za zdrs. Višje se pot obrne nekoliko v desno, nam pa se z leve priključi pot, ki vodi skozi Prednje okno (Kopiščarjeva pot).
Okno, katerega vidimo na naši levi strani (pod nami), obidemo po desni strani, pot pa nad oknom postane tehnično zahtevnejša. Pot v nadaljevanju poteka po prepadnem grebenu, nam pa so v pomoč varovala, ki nam pomagajo za varnejše napredovanje. Čez nekaj časa težave nekoliko popustijo, a nevarnosti še ni konec, saj ves čas hodimo po grebenu, ki je mestoma zelo izpostavljen. Malo pod vrhom se pot grebenu umakne na južna pobočja, kjer se nam priključi Južna oz. Slovenska pot.
Tu nadaljujemo levo in sledi le še kratek vzpon na zelo razgleden vrh.
Sestopimo smo po lažji Južni oz. Slovenski poti.

















































 

Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018