Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Other language than Slovene? Please choose:

Z Milošem sva imela prvotni plan, da se tekom dopusta v Kranjski Gori povzpneva na Prisojnik po Kopiščarjevi poti. Prvi vikend je odpadlo zaradi dežja, potem pa se je tekom tedna pojavila še novica, da je Kopiščarjeva pot zaprta zaradi obnove. Na hitro sem pomislil o potencialnih ciljih, ki bi zadovoljili najino željo po zahtevnejši turi in se spomnil Viša. Je v bližini, nikoli še nisem bil na njem in na njega vodijo dolge in zahtevne poti. Miloš je bil takoj zato, povabil je še Gašperja, ki sem ga poznal iz spleta ter Petra iz Koroške. Na koncu se je izoblikovala skupina, ki se ji je pridružila še Gašperjeva punca Maja in prijatelj Mitja. Prav slednji je že edini hodil po teh poteh in je predlagal dolgo in zanimivo kombinacijo, ki jo je enkrat prehodil. Gor po ferati po Poti stoletnice in dol po ferati Anite Goitan. Ker opisa obeh vzponov nista imela enakega izhodišča sem vprašal, kako bomo rešili težavo, da bo avto na drugi strani prelaza. To vprašanje je bilo rešeno s poslano potjo na Stravi, kjer sem videl, da se bomo po izhodu iz ferate Anite Goitan, namesto v dolino, po daljši poti spet povzpeli nazaj na preval in sestopili do avtomobila. Obetala se dolga, naporna in zanimiva dogodivščina, ravno to, kar smo iskali.

Miloš in Peter sta prišla k nam v Kranjsko Goro večer prej in zjutraj ob 4:00 uri smo se vsi skupaj dobili na parkirišču pod smučiščem. Odpeljali smo se čez mejo in mimo Rabeljskega jezera. Parkirali smo malo naprej, za mostom čez potok Bele vode. Nataknili smo si naglavne svetilke in še v temi pričeli s hojo. Mitja, ki nas je vodil, je na začetku dobro navil tempo, kasneje pa smo prišli do bolj zmernega tempa. Petra je mučila noga in je malo zaostal.







Počasi se je delal dan, mi pa smo napredovali ob lepih tolmunih in malih slapovih potoka. Mimo zaprtega Rifugio Brunner se po kakih dveh urah povzpnemo do bivaka Gorizia (1.950 m). Tam napravimo pavzo, slikamo kozoroge okrog nas in se smejimo zvokom, ki so prihajali iz bivaka. Kakšen par se je notri malo zabaval. 







Nadaljujemo z vzponom proti škrbini Alta di Rio Bianco (2.150 m) po malo tečnem melišču. Tu pa tam se da malo poplezat po skalah in takoj začutim, kako sem to pogrešal. 




Na škrbini se pričnejo jeklenice Poti stoletnice, zato si nataknemo čelade in Peter, Miloš in jaz še pasove in samo-varovalne komplete. Nadaljevanje je uživaško. Lažje poplezavanje se menjuje z razglednimi potkami tik pod grebenom. 












Tako prispemo do najtežjega mesta prve ferate, kjer se moraš ob jeklenici in skobah najprej spustiti v škrbino in se potem na drugi strani dvigniti nazaj na greben. Mesto je dobro opremljeno, tako da nam ne povzroči težav.















Naslednje zanimivo mesto je tisto, kjer pridemo do rova iz prve svetovne vojne, po kateri poteka pot. Pot v rovu vodi navzdol, parkrat uporabimo tudi lestev. Potrebno je malo previdnosti, saj je strop ponekod nizek, tla pa vlažna in mokra.





Ko pridemo iz predora smo kmalu na Krniški škrbini/Forcella del Vallone (2.180 m) in od tukaj vidimo, da se bomo morali po melišču najprej spustiti kakih 200 višinskih metrov proti koči Corsi (1.874 m) in se potem pričeti vzpenjati po steni proti vrhu. Ta pust bo potrebno ob povratku premagati navzgor. To me ne skrbi, bolj se mi zdi moteče to, da se bomo potem iz škrbine spustili proti bivaku Gorizia po najbolj tečnem grušču, ki si ga lahko človek zamisli. Jaz grem raje 2x gor kot 1x dol po takem 😊


Pri spustu prečimo pobočje in se trudimo izgubiti čim manj višine, preden se priključimo poti proti vrhu Viša. Pod steno z Milošem slišiva žuborenje vode in se odpraviva poiskat izvor zvoka. Kot pri fatamorgani, samo, da je resnično. Najdeva žuboreč potoček, ki se zliva preko stene in se najprej napojiva kot kamele, potem pa še napolniva vse bidone. Ko se nama pridruži Peter pove, da se je odločil, da se vrne. Pet ur smo že na poti in ne počuti se najbolje za nadaljevanje.  Pozdravimo in tako nadaljujemo v skupini petih. Zadeva se je sedaj toliko spremenilo, da sem sedaj jaz tisti, ki na začelju skupine lovi ostale. To, da sem veliko slikal in snemal mi ne ravno pripomoglo pri ohranjanju tempa z natreniranima dvema mladcema, eno mladenko in enim prijateljem, ki nikoli ne popušča 😊 



Naprej se vzpenjamo ob jeklenicah. Sledi nekoliko nizek prehod skozi okno in nato ponovno vzpon ob jeklenici. Pot nas nato pripelje do križišča, kjer se nam z desne s prepadnih polic priključi pot Anita Goitan.





Sledi zmerno strm vzpon po skalnatem in nekoliko gruščnatem terenu. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še severovzhodna pot Gola Nordest. Od tu sledi samo še krajši vzpon proti zelo razglednemu vrhu.




Z vrha (2.666 m) se nam odpira prekrasen pogled na vse strani. Na eni strani Kaninsko pogorje, na drugi strani Montaž in Špik hude police, na katerem smo stali z družino dva dni nazaj. Na vrhu stoji kip svete Marije in ob njem križ.











Po slabi uri slikanja in razgledov na vrhu, je čas, da se odpravimo proti dolini. Najprej pa še moramo preplezati in prehoditi navzdol pot Anite Goitan, katere se zelo veselim, ker sem slišal, da je lepa in slikovita. Po 15 minutah sestopa pomislim, da bi rekel, kaj če bi sedaj na poti navzgor srečali Petra. Le minuto za tem ga res zagledamo. Ko se je odžejal si je premislil in je šel za nami. Dogovorimo se, da bo sestopil direktno v dolino proti Cave del Mole, kjer ga bomo pobrali z avtom, če bomo prej prišli. Da nam ključe od svojega avta.


Na začetku ferate po prepadnih policah prečimo steno Gamsove matere. Polica je ponekod širša, ponekod ožja, na nekaterih mestih pa je kar zmanjka in prečimo prepadno steno po varovalih.




Pot vsekakor ni za vrtoglave. Potrebna je previdnost, pomagala so ponekod postavljena redkeje, kot smo vajeni iz naših hribov.














Sledi skoraj navpičen vzpon po ozkem žlebu s pomočjo jeklenice in nekaj klinov od škrbine med Malo špico in Turnom. To je tudi najzahtevnejše mesto na poti Anita Goitan. Dva navpična kamina te pošteno namučita, sploh drugi je bil kar težaven in sem plezal v razkoraku in na trenje.










Ko pridemo iz poti Anita Goitan se moramo povzpeti spet nazaj na Krniško škrbino. Po počitku se Gašper in Mitja zaženeta navzgor, kasneje sem izvedel, da sta se vzpodbujala in tekmovala :) Maja jima sledi v kratki razdalji. Mene Ahilove pečejo že kake tri ure in si zastavim svoj tempo, s katerim pridem na škrbino brez, da bi se zelo namučil. Sledi mučen pust po podirajočem melišču do bivaka Gorizia.





Po 11 urah in pol in 2.300 m priborjene višine in spusta, smo na cilju pri avtu. Bila je res super tura, taka, kot sem si jo želel. Nepoznana gora, dolga in intenzivna aktivnost, prelepi razgledi in zanimiva ter izzivov polna mesta na poti. Ter super družba aktivnih ljudi, ki so me lepo priganjali. Hvala tudi Mitji za vodenje, da se nisem rabil ukvarjat s tem, kje gre pot in sem lahko dal možgane na pašo :) Na koncu je seveda pasala ohladitev v mrzli vodi potoka Bele vode / Rio Bianco :)



Mladina danes ne ve, kaj je to mrzla voda :)

Za konec še video predstavitev današnje poti:


Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018