Video: Turna smuka v Gruziji (Svanetija)


Priporočam gledanje v Full HD kvaliteti in na celotnem ekranu (spremembe nastavitev v spodnjem desnem robu predvajalnika).

Februarja 2020 smo se z agencijo Lifetrek odpravili na turno-smučarsko dogodivščino v pokrajino Svanetija v Gruziji. Nastanili smo se v mestecu Mestija, na 1.400 metri nadmorske višine.

Svaneti ali Svanetija je odročno gorsko področje v Visokem Kavkazu, ki velja za novo smučarsko, turno-smučarsko in freeride meko. Osnova za to so prostrana pobočja, ki segajo vse do višine 4000 m in izredno suh sneg, ki ga v Alpah ne najdemo in ki omogoča uživaško plavanje v globokem celcu.

V svoji okolici lahko opazuješ najbolj markantne kavkaške gore, kot so 4.710 m visoka Ušba in najvišji vrh Gruzije Škara (5.203m). Le nekje 25 kilometrov stran se nahaja Elbrus, najvišji vrh Evropskega kontinenta (o tem so mnenja še vedno deljena :) ).

V Svanetiji smo preživeli 6 zaporednih turno-smučarskih dni. Imeli smo srečo z vremenom. 3 dni je bilo sonce, ostalo oblačno. V noči pred odhodom v najvišjo ležečo stalno naseljeno vas v Evropi Ushguli (2.200 m) je snežilo in nam vrglo ravno dovolj svežega celca, da smo naslednja 2 dni lahko plavali v njem, ni pa bilo velike nevarnosti plazov. Oziroma so nas vodniki peljali tja, kjer je bilo varno. Imeli smo 2 vodnika, Slovenca Jana Valentinčiča in domačina Lasho Nigurianija. Oba sta bila prava profesionalca, ki sta mirno prenašala naše muhe. Hvala obema :)

Po užitku sta posebej izstopali dve turi. Prva iz Usgulija na 3.050 m visok vrh nad vasjo, s katerega smo smučali po globokem celcu in prostranih pobočjih. In potem kraljevska etapa, 1.700 m vzpona na Laila Pass (uradno 3.200 m, po moji uri okrog 3.000 m) pod Mount Laylo ( 3.994 m), najvišjo goro Svanetije.

Posebej zanimiva je tudi že omenjena vasica  Ushguli, najvišje ležeča stalno naseljeno vas v Evropi. V vasici je bil posnet velikokrat nagrajen film Dede, ki so ga posneli z lokalnimi igralci in prikazuje življenje v vasici razpeti med preteklostjo in sedanjostjo. In običaje, ki so še nedavno nazaj bili "normalni" tukaj, kot je ugrabitev bodoče žene (in to resna, ne kot "ugrabitev neveste" pri nas :) ), krvno maščevanje, patriarhat in podobno. Če koga zanima, za vtis o Svanetiji si lahko pogleda trailer filma Dede (2017):



Super je bilo, priporočam :)





Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018