Fotoreportaža: Na Jalovec čez Kotovo sedlo in mimo zavetišča pod Špičkom na Vršič


Miloš in Peter sta se že od lani dogovarjala za turo na Jalovec čez Kotovo sedlo, pa je vedno kaj prišlo vmes. V zadnjem trenutku sem se jima pridružil še jaz, ker mi je zaradi slabe vremenske napovedi odpadla skupna tura alpinističnega odseka na Grossvenediger. Zaradi napovedanih neviht po 15.00 uri, sta me Miloš in Tanja pobrala z avtom že 15 minut čez drugo uro zjutraj. V Planici, na parkirišču pri skakalnicah, smo se dobili s Petrom in Tino, ki sta prišla čez Avstrijo s Koroške. Punci sta odšli po svoje proti Mojstrovkam na Vršič, mi pa smo krenili proti planinskem Domu v Tamarju, do koder je nekje 45 minut povprečne hoje.



Pri domu nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Jalovca in Ponc (levo Slemenova špica). Pot nas naprej vodi skozi gozd, le ta pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Ponce. Ko prispemo iz gozda, se najprej nekaj časa vzpenjamo po obsežnih, deloma že poraslih prodiščih, nato pa postopoma prispemo na melišče, ki se nadaljuje proti Jalovčevemu ozebniku. Po melišču se vzpnemo do označenega razpotja, kjer mi nadaljujemo desno v smeri Jalovca (naravnost Jalovška škrbina in pot na Jalovec, ki vodi preko melišča na Kotovo sedlo).





Od razpotja naprej pot preide na strma pobočja, preko katerih se prične vzpenjati. V nadaljevanju nas vodi čez nekaj nekoliko težjih odsekov, kjer so nam v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje ob pasu ruševja, mi pa na desni strani, kakih 100 metrov stran od markirane poti, opazimo bivak pod Kotovim sedlom, kateri se nahaja pod večjim balvanom.



Pot nadaljujemo po zmerno strmem pobočju, na katerem opazimo večje število balvanov in večjih skal. Tu se nam z leve priključi prej omenjena pot, ki poteka čez melišče, mi pa nadaljujemo naravnost ter po nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na Kotovo sedlo.




Vrh Mangarta se nam skriva v oblakih



Tukaj prične pihat močan in mrzel veter in hitro oblečemo vse kar imamo s seboj, pa še vedno zmrzujemo. S sedla, kjer se nam priključi pot iz Loške Koritnice, in od koder se nadaljuje pot proti Mangartu, se usmerimo levo v smeri Jalovca. Nadaljujemo ob in po grebenu, nato pa pot zavije rahlo v desno in nas pripelje na zahodna pobočja Jalovca. Tu se vzpenjamo po vse bolj kamnitem pobočju, mi pa tehnično še ne preveč zahtevni poti sledimo do višine približno 2400 metrov. Tu se pot postavi pokonci, v pomoč pa so nam tudi prva varovala.




Na začetku plezalnega dela pot preči izpostavljena zahodna pobočja gore, nato pa zavije v levo, kjer je v nadaljevanju potrebnega nekaj lažjega plezanja ob jeklenici. Sledi kratek spust v strmo grapo, katero prečimo, nato pa se na drugi strani ob pomoči jeklenic pričnemo vzpenjati po izpostavljenem pobočju. Veter se končno malo umiri in počasi lahko odmrzujem zmrznjene prste na rokah.










Razgledi na vse strani so fenomenalni. Smer pa ni za vrtoglave, saj je ponekod potrebno plezati po gruščnatem svetu, ki je izpostavljen :)







Malo adrenalina nam skozi žile požene prečenje strmega snežišča sredi stene, ki na srečo mine brez težav.




Sledi še nekaj lažjega plezanja po razčlenjenem skalovju, nato pa prispemo na glavni greben, kjer se priključimo poti preko Jalovške škrbine, Vršiča, Trente, Bavšice in Loške Koritnice. Tu nadaljujemo levo in sledi le še nekaj minut vzpona po vse bolj razglednem grebenu in pot nas pripelje na vrh Jalovca.







Do vrha smo iz Planice potrebovali 5 ur. Na srečo na vrhu ne piha in kakih 20 minut se zadržimo in uživamo v razgledih in hladnem pivu, ki ga je prinesel Peter.




Z vrha pričnemo s sestopom po poti, ki z Vršiča pripelje na Jalovec mimo zavetišča pod Špičkom. Spuščamo se po ozkem in občasno izpostavljenem grebenu. Pot nas z nekaj malega varovali po mestoma precej izpostavljeni poti pripelje z glavnega grebena Jalovca čez steno na visokogorsko ravnico imenovano Jezerce.











Ognemo se Zavetišču pod Špičkom in nadaljujemo s sestopom proti Vršiču, ki se kar vleče in vleče. Po 9 urah, od kar smo zapustili avto v Planici, se končno prebijemo do Tičarjevega doma na Vršiču, kjer nas že čakata punci z avtom. Za nami je doživetij poln in kar naporen dan.




Vir: Opisi poti na Jalovec na hribi.net


Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018