Fotoreportaža: Ronda, staro mesto na pečini


Ronda je mestece v osrčju Serrania de Ronda, približno 100 km od mesta Malaga in s približno 35.000 prebivalci. Obdana je z bujnimi rečnimi dolinami in leži na vzpetini nad globoko grapo. Je kraj, ki ti dobesedno vzame sapo, ko ga vidiš. Spada med najbolj obiskana mesta v Španiji, v Andaluziji je na tretjem mestu po številu obiskovalcev. Ko smo ponoči prišli v mesto, smo bili najprej presenečeni nad njegovo velikostjo. Vse slike na medmrežju so narejene v starem delu mesta in na njih je zadeva izgledala veliko manjša.


Ogled smo pričeli z Areno Ronda (v španščini, Plaza de Toros de Ronda), eno najstarejših prizorišč za bikoborbe v Španiji. Ronda je rojstni kraj modernih bikoborb. Arena je bila zagrajen leta 1785 od istega arhitekta, ki je zgradil Puente Nuevo (Novi most) in lahko sprejme 5.000 gledalcev.


Ronda (Acinipo) je bila prvič razglašena za mesto v času Julija Cezarja v prvem stoletju našega štetja. Ko so mavrske čete pod poveljstvom Tarik-ibn-Zeyada v 8 stoletju vdrle v regijo, je bila ena prvih poti, ki so jo sledile, stara rimska pot, ki je povezovala Gibraltar z rimskim naseljem Acinipa. Po zavzetju so mesto preimenovali v Izna-Rand-Onda - Ronda.



Puente Nuevo  - Novi most

Puento Nuevo (Novi most) je glavna atrakcija Ronde in simbol mesta na vseh razglednicah. Dokončali so ga leta 1793, po 42 letih gradnje in 50 mrtvih delavcih. Puento Nuevo prečka dolino in povezuje staro in novo mesto, ki ju ločujeta kanjon El Tajo in reka Guadalevin. Ta spektakularni most je visok skoraj 100 metrov. Med državljansko vojno je bila v njem mučilnica in kaznilnica in prebral sem, da so na smrt obsojene kar zmetali skozi okno na mostu.





Mi smo seveda poiskali potko, ki vodi v dolino in od koder lahko slikaš most z najbolj fotogeničnega mesta, skupaj s slapom.








Puerta de Almocabar, nekdanja mestna vrata

Zaradi svoje geografske lege in zahvaljujoč visokim obzidjem in vratom, zgrajenim v islamskem obdobju, je bila Ronda eno od najbolje utrjenih mest Andaluzije. V muslimanskih časih je bil Puerta de Almocabar glavni vhod v mesto in največja vrata. Obdan je z dvema polkrožnima stolpoma za obrambne namene.


Cerkev Svete Marije

Stari most

Arabsko kopališče v Rondi je najbolj ohranjeno v Španiji. Zgrajeno je konec 13. stoletja in je urejeno kot rimske kopeli s hladno, toplo in vročo cono. Presenetljivo je, da je hidravlični sistem danes še vedno skoraj nedotaknjen.



Trg Socorro (Plaza del Socorro)




Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018