Fotoreportaža: Gibraltar, Skala na jugu Evrope


Gibraltar je bil na vrhu Martininih želja, zato smo se iz Sevilje odpravili proti skrajnemu jugu celine. Najprej smo imeli nekaj težav, da smo sploh prišli iz Sevilje, saj navigacija očitno ni imela informacije o zaprtih cestah zaradi velikega Seviljskega maratona, ki se bo odvil naslednji dan. Po treh urah vožnje po vetrovni avtocesti, smo prišli do meje med Španijo in čezmorskim ozemljem Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Gibraltar leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko. Leži na severni strani Gibraltarske ožine, to je na mestu, kjer se Evropa najbolj približa Afriki.


V antiki je bil Gibraltar eden od t. i. Heraklejevih stebrov, po takratnem pojmovanju sveta se je tam končala Zemlja.




V koloniji živi 28.800 prebivalcev. Že dolgo prihaja do napetosti med Združenim kraljestvom in Španijo, ki želi pridobiti Gibraltar v svojo državo. Meja med Gibraltarjem in Španijo je bila od 1969 do 1985 zaprta. Na referendumu 7. novembra]] 2002 (udeležba je bila 90-odstotna) je 99 % udeležencev glasovalo za ohranitev statusa in le 187 volivcev je bilo za deljeno suverenost. Anglija takoj po prečkanju meje da vedeti, da si na njihovem ozemlju in sicer s tipičnimi angleškimi zadevami. Kot je slavna rdeča telefonska govorilnica in policisti »bobyji«.



Avto smo pustili na parkirišču na španski strani in se peš odpravili čez mejo. Zanimivo je, da se takoj za mejnim prehodom nahaja letališče. Edina cesta, po kateri se premikajo pešci in avtomobili, preči letališko stezo. Očitno vklopijo semaforje, ko mora vzleteti ali pristati letalo.


Leta 711 so Gibraltar osvojili muslimanski Arabci in Berberi. Ime Gibraltar izvira iz Džebel al-Tarik - Tarikova gora. Poimenovan je po Tariku ibn Sijadu, maverskemu vojskovodji, ki je spoznal strateški pomen Gibraltarja in ukazal, da se tam postavi trdnjava. Muslimani so imeli Gibraltar v lasti do rekonkviste (1462). Od leta 1309 do 1333 je bil prvič v kastilski lasti.



4. avgusta 1704 so Gibraltar osvojili Britanci med špansko nasledstveno vojno. Pri tem napadu so presenetili Špance, ker niso napadli ob jutranji zori (kot je bilo običajno), ampak popoldan med siesto. Leta 1730 je bil z mirovnim sporazumom v Utrechtu formalno priznan Britaniji in je od leta 1730 kronska kolonija. Gibraltarska ožina, ki povezuje Atlantik in Sredozemsko morje ima velik strateški pomen za oborožene sile, zato ima Združeno kraljestvo v Gibraltarju oporišče vojne mornarice.


Mi smo se seveda odločili, da bomo šli na pohod na Skalo peš. Ker smo imeli le še par ur dnevne svetlobe, smo morali preskočiti oglede podzemnih rovov iz 2. svetovne vojne. Nekako smo uspeli najti najbolj zapuščeno in najbolj zaraščeno potko, ki je peljala na goro :)


Pogled na letališko stezo iz Skale





Ena od značilnosti Gibraltarja so tudi opice, ki živijo na gori nad mestom. Gibraltar je edini kraj v Evropi, kjer živijo opice na prostosti. To so berberske opice ali magoti. Zaradi opic imenujejo Gibraltarsko skalo tudi Opičja skala. Izvor teh opic ni popolnoma jasen. Verjetno so jih pripeljali ljudje iz Maroka.





Legenda pripoveduje, da se bo britanska oblast v Gibraltarju končala, ko bo zadnja opica zapustila skalo. Legenda naj bi imela osnovo v zgodbi iz časa obleganja v letih 1779–1783. Opice naj bi opozorile Angleže pred nočnim napadom Špancev in Francozov.




Med drugo svetovno vojno so evakuirali večino civilnega prebivalstva Gibraltarja, predvsem v London, pa tudi v dele Maroka in Madeire ter v Gibraltarski tabor na Jamajki. Gora je bila utrjena kot trdnjava. 18. julija 1940 so francoske zračne sile Vichy napadle Gibraltar kot maščevanje za britansko bombardiranje njihove mornarice. Pomorska baza in tamkajšnje ladje so imele ključno vlogo pri oskrbovanju in oskrbi otoka Malte med dolgim obleganjem. Španski diktator Franco nemški vojski ni dovolil prehoda preko španskega zemlja, kar je uničilo nemški načrt za osvojitev Skale, pod kodnim imenom Operacija Felix.
















  



Vir: Wikipedia

Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018