Turna smuka - Grose Speikkogel, Koralpe



Großer Speikkogel je z 2140m najvišji vrh Golice/Koralpe, pogorja ki se nahaja vzhodno od Wolfsberga. Z vrha, na katerem stoji križ in vojaška radarska postaja je lep pogled na Lavanttalske Alpe, Karavanke in ob lepem vremenu na Nizke in Visoke Ture ter Kamniško Savinjske Alpe. Je Mariboru eden najbližjih in nezahtevni dvatisočak, na katerega se lahko pozimi, takrat, ko drugje grozijo plazovi, varno povzpnemo.

Ravno sem si nabavil novo turno opremo (smuči in avtomate) in kljub temu, da se že 2 tedna komaj premikam zaradi bolečega hrbta, sem jih moral preizkusiti. S posledicami se bom ukvarjal v nedeljo :) Mirko Renčelj in Branka sta me prijazno povabila s sabo in z veseljem sem se pridružil, saj se zadnja leta v nenehnem hitenju naokrog premalo vidimo in družimo.

Iz smeri Maribora se odpeljemo proti Dravogradu, prečimo mejo na nekdanjem mejnem prehodu Vič. Nadaljujemo skozi Lavamund (Labot), Ettendorf, Sankt Georgen, Sankt Ulrich do kraja Psildorf, kjer nas tabla usmeri v desno na cesto ki pelje na Koralpe. Ovinkasta cesta se strmo vzpenja in tako prispemo do  velikega parkirišča, kjer pričnemo pot s smučmi na nogah.

Pot se najprej rahlo spusti, nato zakoračimo v blagem desnem loku navzgor, skozi redek gozd. Vmes pridemo na križišče, kjer bi lahko prečili bolj levo, proti vzhodu, v smeri slapu Pomswasserfall, nato pa zavili ostro proti jugu ter preko Steinschneiderja (2070 m) nadaljevali proti vrhu. Mi krenemo desno.

Višje kot smo, bolj piha. Na pobočju pred grebenom proti vrhu, naš že skoraj odnaša. Preklinjam, da si nisem pravočasno oblekel vetrne jakne (kot je to naredila pametnejša Branka), saj nisem prepričan, če se naj ustavim in poskusim obleči, saj se bojim, da me bo ob tem prepihalo in da mi še kaj odnese iz rok.




Ko se približujemo vrhu zagledamo na grebenu dva radarja in oddajnik avstrijske televizije. Radarja skrbita za varnost letalskega prometa. Eden obvladuje civilni promet, drugi je bolj vojaški in usmerja vojaška letala. Neposredno za mogočno stavbo je s klasičnim križem označen najvišji vrh, kjer je vpisna knjiga. Na vrh sem se v močnem vetru povzpel sam in tam prosil enega Avstrijca, da me slika ob križu. Tako je pihalo, da bi bile slike super, samo sem kasneje seveda ugotovil, da gospod ni obvladal Gopro-ja in slik seveda nikjer ni bilo.

Preostalo nam je še samo uživaško smučanje v dolino, do našega avtomobila. In dobra hrana pri povratku takoj za mejo na Slovenski strani, kjer se vedno rad ustavim. Danes pa seveda to pišem z elektrodami električnega stimulatorja na križu :)



Prikaz poti s fotografijami


Na začetku

Branka na poti







Mirko





Piha kot hudič


Blizu vrha

Vrh Grose Speikkogel

Pripravljeni za smučanje v dolino


Komentarji

Najbolj priljubljene objave

Po Slovenski planinski poti po Pohorju od Maribora do Slovenj Gradca

Fotoreportaža: Po Levjem grebenu na Matterhorn

Fotoreportaža: Prečenje Triglava, vzpon čez Plemenice, nadaljevanje do Kredarice in sestop po Tominškovi

Foto reportaža: Vzpon na Grossglockner iz Kalsa

Madeira Island Ultra Trail - Ultra trail na otoku »večne pomladi«

Fotoreportaža: Na Viš/Jof Fuart (2.666 m) po ferati Pot stoletnice in sestop po ferati Anita Goitan

Beli opoj - popotovanje po Nepalu in Himalaji

Ultra trail v Omanu - ko privid postane resničnost in resničnost postane privid

Vzpon na Mont Blanc du Tacul (video in fotogalerija)

Misurina Sky Maraton 2018